Quantcast
Channel: Nyhet – Fryshuset
Viewing all 646 articles
Browse latest View live

En kväll om mod och mänskliga rättigheter

$
0
0

Välkommen till en kväll om mod och mänskliga rättigheter på Fryshuset Göteborg, torsdagen den 12:e mars! Kvällen bjuder på inspirerande föreläsningar, workshop och samtal med bland andra Siavosh Derakhti; 22 åringen som var den enda President Barack Obama bad att få träffa under sitt Sverigebesök. Under ett enskilt möte med Obama berättade Siavosh om sitt arbete för förståelse och försoning.

 

17.00 – 17.45 Sofie Jansson hälsar välkommen och berättar om Fryshusets arbete för att engagera unga att ta ställning genom metoden “Social Mobilisering”.

17.45 – 18.00 Paus

18.00 – 19.00 Siavosh Derakhti, den prisbelönte 22 åringen som grundade verksamheten Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet, föreläser om vad som driver honom och vad unga människor behöver för att mobilisera kraft och engagemang.

19.00 – 19.30 Paus med kvällsmacka och samtal

19.30 – 21. Workshop kring SPEAK TRUTH TO POWER – MOD UTAN GRÄNSER - ett projekt som arbetar med att ge lärare och andra ungdomsledare inspiration och konkreta verktyg att stärka ungas engagemang för rättvisa och mänskliga rättigheter.  Alla deltagare får ett exemplar av Mod utan gränsers skolmaterial.

 

Deltagande är gratis – men ta med kraft och engagemang.

 

Torsdag 12 mars, kl. 17:00-21:00, Fryshuset Göteborg, Nedre Kaserngården 5

Först till kvarn gäller – mejla din anmälan med namn senast 4 mars till anna.krausz@fryshuset.se tfn 070-797 32 45

För mer information http://rfkcenter.fryshuset.se/ samt http://rfkcenter.org/

 

Speak Truth To Power drivs av människorättsorganisationen Robert F. Kennedy Human Rights över hela världen. I Sverige genomförs projektet i samarbete med Fryshuset och möjliggörs genom stöd från Svenska PostkodLotteriet.


Cajsa Uhrström veckans profil hos Svenska Basketbollförbundet

$
0
0

“Cajsa började spela basket i Fryshuset när hon bara var sex år och sedan dess har basketen varit en självklar del av hennes liv. Hon går just nu i basketklass på Fryshusets grundskola och tränar tre timmar i veckan på skoltid tillsammans med de övriga tjejerna i årskurs 9.

Förra året blev hon uttagen till Miki Herkel-cupen i Huskvarna där hon fick chansen att visa upp sina basketkunskaper för många tränarprofiler. Det gick minst sagt bra och hon fick Miki Herkel-stipendiet. [...]

Nästa säsong kommer Cajsa att stanna kvar i Fryshuset för att gå på gymnasiet och i sommar hoppas hon på att få spela med U16-landslaget. Höjdpunkten vore att få spela EM i Makedonien i augusti.

– Mina basketdrömmar är att träna och utvecklas på en hög nivå och att fortsätta spela med ungdomslandslagen. Självklart är mitt mål att i framtiden få spela med seniorlandslaget. Jag tycker också att det skulle vara kul om jag fick chansen att spela i Europa, men den högsta drömmen är att få spela i WNBA i USA.

Cajsas första säsong i Basketligan har gått mycket bra. Efter elva spelade matcher snittar hon 4,9 poäng och har fått stort förtroende av sin moderklubb.

– Fryshuset och 08 Stockholm är en fantastisk organisation när det gäller att uppmuntra unga talanger, intygar Cajsa.”

10437611_773853422654008_283563257329224664_n

Läs hela artikeln här

Länsförsäkringar Stockholm ingår samarbete med Fryshuset

$
0
0

Vi ska delta i Fryshusets verksamhet och hjälpa till att sprida deras budskap. Vi vill visa vårt stöd för Fryshuset och uppmärksamma den stora samhällsnytta deras arbete innebär, säger Fredrik Bergström, vd Länsförsäkringar Stockholm.

Det är den ena delen i samarbetet. Den andra delen handlar om vad Länsförsäkringar Stockholm kan lära sig av Fryshusets sätt att arbeta. Fryshuset ser och hjälper unga människor, särskilt de som är i eller riskerar att hamna i utanförskap, och det är väl dokumenterat att deras arbete leder till minskad skadegörelse och ökad trygghet på gator och torg.

– Vi är övertygade om att Fryshusets sätt att jobba med ungdomsgrupper kan bredda vår förståelse för hur vi som försäkringsbolag kan arbeta med skadeförebyggande åtgärder, där målet är färre skador och lägre försäkringspremier, berättar Fredrik Bergström.

Utanförskapet växer, och det innebär höga samhällskostnader såväl ekonomiskt som socialt. Egna undersökningar som Länsförsäkringar Stockholm genomfört visar också att utanförskapet framträder som en allt viktigare fråga för stockholmarna.

– Vi har 170 års erfarenhet av att arbeta med trygghet i form av försäkringar och banktjänster. Men vi tror att det är dags att se trygghet i ett vidare perspektiv, och inse att vi kan bidra till en positiv samhällsutveckling på fler sätt. Vi är också övertygade om att det kommer att visa sig vara ekonomiskt riktigt. Varje krona investerad i Fryshusets verksamhet blir en krona investerad i vårt samhälle, och avkastningen kommer i form av lägre sociala och ekonomiska samhällskostnader. Därför väljer vi att ingå det här samarbetet med Fryshuset, säger Fredrik Bergström.

 

För ytterligare information kontakta:

Fredrik Bergström, 070 532 26 60
Fredrik.bergstrom@lansforsakringar.se

Fryshuset tog emot 10.000.000 kr från PostkodLotteriet

$
0
0

Fryshusets VD, Johan Oljeqvist,  fick ta emot en check på 10 000 000 kronor! Dessa pengar bidrar till att vi kan fortsätta att utveckla verksamheter som ger fler unga möjligheten till en positiv tillvaro och uppväxt!

Vi är oerhört glada och tacksamma över att vara en av PostkodLotteriets ca 50 förmånstagare.

Världens näst största privata givare

Tillsammans med systerlotterierna i Holland och Storbritannien är Svenska PostkodLotteriet världens näst största privata givare till välgörande ändamål! Listan toppas av Bill & Melinda Gates Foundation. Svenska PostkodLotteriet har sedan starten 2005 delat ut 4,9 miljarder kronor till ideella sektorn.

VÄS ger Malmös ungdomar en andra chans

$
0
0

“– Vi växte upp på Söderkulla när fritidsgården lades ner. Kommunen hade inga pengar, sa de. Vi hade ingenstans att ta vägen då, berättar Samer Alazawie, initiativtagare och verksamhetsansvarig. Han fick själv en andra chans i livet när han fick gå en värdegrundsbaserad ledarskapsutbildning på Fryshuset i Stockholm.

Sean Regenhardt är ungdomsledare och känner igen sig i de unga i dag.

– Jag kände samma misstro och hopplöshet. Vi hade ingen tilltro till polisen när vi var unga. Vi hade lärt oss att vi hade yttrandefrihet, men vi fick ändå problem från polisen när vi använde vår yttrandefrihet. Lagen sa en sak och gjorde en annan, säger han. [...]

I dag börjar den tredje omgången av VÄS-utbildningen. En av deltagarna är Valle Dobreva, 15 år från Möllevången.

– Jag tror det kommer ge mig bra idéer och något extra för framtiden.

På fredag- och lördagskvällar mellan klockan 19 och 02 har VÄS helghäng på Fryshuset. Ungdomarna tillbringar kvällarna med att baka bullar, pyssla, spela biljard, pingis eller bara umgås.

– Om vi inte hade detta skulle vi vara ute på gatorna och då kan vad som helst hända. Jag har gjort saker som inte varit rätt men Fryshuset gör så att man inte väljer den andra vägen, den med kriminalitet.”

 

VÄS mål är att visa ungdomar vägar in i samhället med målgruppen unga som av olika anledningar har en misstro till samhället, i synnerhet myndigheter. Syftet med själva utbildningen är att alla i samhället ska förstå varandra bättre, och genom relationer och förståelse för varandra bättre kunna förebygga brott. Samarbete och nya möten har haft en stor del i utbildningen för att få kunskap om hur samhället och myndigheter fungerar, såsom studiebesök i Sveriges riksdag och domstol, möten och samtal med polis och brandmän är bara några exempel. Ungdomarna har fått lära sig argumentera utan att själva känna sig i underläge vilket gör att de vågar stå på sig och undviker att falla för grupptryck. Efter utbildningen ska varje person vara med och bidra till samhället med det som varje individ har lärt sig.

 

Läs  hela artikeln här

Besök VÄS här

Foto: Lina Campbell

Tillsammans för Sverige besökte Istanbul

$
0
0

Tillsammans för Sverige bjöds med på resan baserat på deras tidigare medverkan samt för att ha bidragit till att bilda en interreligiös nattvandringsgrupp med de lokala trossamfunden. Under tidigare oroligheter i Botkyrka var nattvandrarna och trossamfunden aktiva och vandrade flera kvällar i rad och talade med både barn, ungdomar och vuxna. Baserat på insatsen vann de Eldsjälspriset 2014 från Oscar Hirsch minnesfond. Priset användes för att bjuda eldsjälarna till en Istanbulresa för att uppmärksamma den stora samhällsinsatsen, för att träffa intressanta aktörer och organisationer och samt  konferera om hur civilsamhället och dess medborgare kan engagera sig ännu mer i olika samhällsförbättrande områden.

På plats träffade Tillsammans för Sverige vice ordförande för Fatih Kommunen i Istanbul, och den högsta chefen för Istanbulpolisen. Tillsammans för Sverige träffade också bland annat  The Journalists and Writers Foundation of Istanbul, och Turkey Youth Foundation. Båda organisationerna arbetar med frågor som mänskliga rättigheter, religionsfrihet, yttrandefrihet, tryckfrihet och antirasism. Tankar och erfarenheter utbyttes, och organisationerna var väldigt imponerade över arbetet i Sverige, och ville absolut att deras ungdomar i Istanbul skulle träffas och samarbeta kring gemensamma frågor med ungdomar från Tillsammans för Sverige.

Resan sammanfattades som mycket intressant och lärorik, och Tillsammans för Sverige kommer att följa upp kring samarbetet mellan organisationerna.

 

Tillsammans för Sverige är ett projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Projektet utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

Besök Tillsammans för Sveriges hemsida här

Fryshuset Basket bjuder in till knattelagsdag!

$
0
0

Vill du se hur Sveriges största basketförening lyckas fortsätta att växa och stimulera barn och ungdomar? Fryshuset Basket är idag Sveriges i särklass största basketförening med fler än 300 aktiva lag i åldrarna 7 – 25 år, varav 53 % är tjejer. Föreningen lyckas gå mot strömmen och fortsätter växa när många idrottsföreningar generellt minskar i antal aktiva utövare.

Fryshuset Basket bjuder in alla som vill uppleva en häftig miljö där barn och ungdomar med olika ursprung, kultur och sociala tillhörigheter integreras med en passion för basket som en gemensam nämnare.

 

Aktiviteterna pågår mellan 09.00  -19.30. Förutom en massa basketspelande och lekar, bjuds det även på en uppsjö av olika aktiviteter.

 

Åldersklasser/Upplägg:

Födda 08 – 11: basketlek, hinderbana mm + gruppfoto

Födda 07 – 05: enligt easybasketkonceptet (enklare regler och utan poäng, fokus på att ha kul!), gruppfoto, fairplay-pris till utvald ledare/coach

Spelform: Blandning av träning, lek och match (4-4) Tidsschema publiceras på plats. Matcherna spelas i enlighet med EBC-reglerna (4 x 5 min; coacherna ansvarar för lika mycket speltid, osv). Domarna har en utbildande roll.

Happenings under dagen: Hoppets stjärna - ta med och skänk gamla basketkläder till barnen på Haiti. Bonnier presenterar barnböcker, KFUK-KFUM kör lotteri och berättar om KFUM:s verksamhet, Fryshuset Baskets P99; har kiosk, föreningens egna domare har dunkuppvisning. Fotografering av Anders Tillgren, ansiktsmålning, strumpdisco, föräldrainfo, giveaways, fairplay-pris, basketmaskot på besök och mycket mer.

Samarbetspartners: Söder Basket, Tyresö Basket, Saltsjöbadens IF, Fryshusets stiftelse, SBBF, Bonnier, SISU

4412042_orig

Tillsammans för Sverige i P1 Studio Ett

$
0
0

Ökade spänningar mellan olika grupper i samhället har ibland sitt ursprung i religiösa motsättningar. Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige utbildar unga i interreligiös vägledning. Ungdomar med olika religioner träffas och lär sig mer om varandra för att öka förståelsen för varandras verklighet.

- Ömsesidig respekt, och det kan man inte uppnå förrän man träffas och pratar. Man behöver inte acceptera allt som den andre tror och tycker och tänker och så vidare, men det handlar om att respektera. Det finns en skillnad. Jag har min religion och jag tror på mitt sätt och jag ser på saker och ting på mitt sätt…alla människor är unika på det sättet. Men vi måste ändå respektera varandra för att kunna leva tillsammans, säger Kajs Atallah.

 

Lyssna på reportaget här

Besök Tillsammans för Sveriges hemsida här


Fryshusets Robert Örell intervjuad av New York Times

$
0
0

Artikelförfattaren träffar även Ibrahim Ahmed, som har en bakgrund som radikaliserad muslim. Ett utanförskap, ilska och känslan av ett löfte om tillhörighet var det som lockade både Robert och Ibrahim in i extrema kretsar. Nedan följer ett utdrag ur artikeln;

Mr. Orell, who was trying to live up to Aryan ideals by quitting alcohol and drugs and working out daily, was put off by less disciplined comrades. When a group of neo-Nazis was arrested in connection with the murders of two Swedish police officers, Mr. Orell was appalled. It was around that time that he started talking to a former militant who had moved to the countryside with his family.

“It was good talking to someone without being judged,” Mr. Orell said. “I was still every bit as radical, but I was getting disillusioned with the group.”

The friend introduced him to Exit, a charity offering far-right extremists support as they left the movement. Many social workers at Exit were former extremists, too. They listened, played soccer with him and gradually “chipped away at the black and white.”

Fryshusets verksamhet Exit är ett projekt där den som är aktiv i nationella rörelser kan få hjälp att lämna dessa, självklart anonymt och på egna villkor. Flera av de som jobbar i projektet har själva varit aktiva i olika nationalistiska grupper och hjälper nu andra utifrån sina erfarenheter.

 

Läs hela artikeln här

Besök Exit här

Camila Salazar Atías i Sveriges Radio P1, Ekot och TV4 om Göteborgsskjutningarna

$
0
0

Onsdagens dödsskjutningar i Göteborg på en restaurang på Vårväderstorget i Biskopsgården, öppnade ögonen för många om det ständigt groende problemet med gängkulturen. Två personer dödades och åtta skadades, då minst två gärningsmän sköt med automatgevär in i restaurangen i vad som tros vara en uppgörelse i den undre världen.

Camila Salazar Atías pekar på tydliga sociala strukturer såsom utanförskap, klass och maktlöshet och menar att enbart polisiära åtgärder inte räcker – vi måste ta tag i den sociala biten för att komma åt problemet.

- Det viktiga i det här är att se hur vi kan stoppa det, så att det inte fortsätter att eskalera. Hur kan vi vara en del av det? Jag tänker att, polisiärt och lagligt…ja…men i det här fallet – att man står mellan att man kan bli dödad, eller få ett straff på två år för att man bär vapen – så biter ju inte riktigt det. Men däremot att visa att det finns möjligheter att ta sig ur därifrån. 

P1 ställer frågan om vapentillgången i Sverige och vad som egentligen görs för att minska spridningen av vapen.

- Tyvärr är det ju så att det vi hör är att det finns en bra tillgång till vapen, det är inte jättesvårt att få tag på. Det är en del av den marknaden faktiskt, som finns. Det är droger, vapen och utpressning. […] Ett samarbete för att försvåra (vapentillgången, reds. anm.) är säkert jättebra, men i den här världen så är det så att vill man hämnas så brukar man göra det ändå. 

Den allt större tillgången till vapen har enligt Camila Salazar Atías gjort att fler uppgörelser mellan kriminella gäng får en dödlig utgång. Det har också lett till en förändrad attityd till vapen, där vapen fått en allt mer betydande roll i att lösa konflikter.

– Vad vi kan se är att det som tidigare löstes med andra medel tenderar att hamna i en vapenkonflikt ganska fort nu. Att vid mindre och större händelser tar man till vapen och det gör att det blir en upptrappning hela tiden. Man svarar med vapen, vapen är normaliserade och man använder skyddsvästar och det är en våldsspiral som vi måste stoppa.

 

Hör kriminologen Camila Salazar Atías i P1 Morgon här, i Ekot här och se inslaget från TV4 Morgon här

Söder Basket går emot strömmen

$
0
0

”Söder Basket, som är en del av Fryshuset Basket, har ett helt eget sätt att värva nya medlemmar, nämligen direkt ute på skolorna. De besöker regelbundet en mängd skolor i Söderort och låter eleverna prova på basket under några dagar. Testtimmarna läggs efter skoldagens slut, eller på en idrottslektion. Och metoden har visat sig vara framgångsrik. Söder Basket har ökat sitt medlemsantal från runt 1 000 till 2 000 barn på ett och ett halvt år.

– De flesta basketföreningar tappar medlemmar, så vi går mot strömmen. Vi har ett enormt tryck från barn och unga som vill börja spela, säger Choukri Khotar, ansvarig för idrottsverksamheten på Fryshuset.

På Fryshuset är basketen en del av ett större tänk kring barnen och ungdomarna, berättar Choukri. Ungdomarna deltar även i aktiviteter som ledarskapsutbildningar och United Sisters, och för de yngre har föreningen ett utpräglat barnperspektiv i allt de gör, på träningar och cuper och i pedagogik i stort.

– Det betyder inget elittänk, utan anpassa verksamheten efter varje barns förutsättningar. Vår ambition är att få så många som möjligt att spela så länge som möjligt, säger han.

Söder Basket jobbar också medvetet med jämställdhet, både när det gäller könsfördelning och etnisk bakgrund.

– Vi har cirka 90 olika nationaliteter representerade i föreningen och 53 procent av medlemmarna är tjejer, och det känns jättekul, säger Choukri.”

Söder Basket grundades 1949 och är en av Sveriges äldsta basketföreningar. Idag är verksamheten uppdelad i två sektioner – Fryshuset Basket, som är Sveriges största basketförening från 12 år och upp till elit, och Söder Basket för barn upp till 12 år. Tillsammans har de totalt 300 lag i åldrarna 7 – 25 år, samt en bollskola för de allra minsta.

Läs hela artikeln här

Besök Söder Baskets hemsida här

Megaminiligan lyfte Arenans tak

$
0
0

Sveriges största och mest intensiva minibasket-event startade med en timme basketskola. Hinderbana och lek stod på programmet, och avslutades med att författaren Magnus Ljunggren från Bonnier tillsammans med alla barn och ett gäng maskotar hade sagostund på tjockmattan.

Sedan kördes tre stycken omgångar Easy Basket med skottövning, matcher, intensivdisco och dunkuppvisning, och varje omgång avslutades med gruppbilder på alla barn som gemensamt vrålade ”basket!”. Dagen bjöd på en helt fantastisk stämning, nästan så att taket lyftes i Fryshusets Arena.

Det var även mycket annat som hände under dagen – föreningen F02 samlade tillsammans med Hoppets Stjärna in gamla basketkläder till barnen på Haiti, P98 – 99 hade egen kiosk och passade på att döma matcherna samt att vara med på dunkuppvisning. Bonniers presenterade barnböcker, det var teckningstävling med fina priser från Bonniers, Fryshusets dam- och herrlagsspelare höll i uppvärmning, Basketshop delade ut Fairplay-priser till ledarna och det var finbesök från Lilla Sportspegeln.

Alla fick uppleva en häftig basketdag där barn och ungdomar med olika ursprung, kultur och social tillhörighet integrerades med passionen för basket som den gemensamma nämnaren.

 

Läs mer om Söder Baskets Miniliga här

Gränslös vänskap med religiösa förtecken

$
0
0

”Dinah Borenstein är 22 år. Hon jobbar som lärarvikarie och håller på att lära sig teckenspråk. Hon är uppvuxen i en judisk familj som följer de judiska traditionerna.

– Jag är inte så aktiv i judiska församlingen och vill inte säga att jag representerar församlingen, säger hon.

Lema Shansab är 19 år. Hon går i en förberedelseklass för gymnasiet eftersom hon bara bott i Sverige i två år. Hon är muslim.

– Men jag är inte engagerad i någon förening här i Göteborg.

Yasmine Moslih Launing är 21 år. Hon läser religionsvetenskap på universitet och är med i Svenska Kyrkan, i Brämaregårdens församling.

– Jag har en marockansk pappa som är muslim och en norsk mamma, så jag har fått lite av varje, säger hon.

Platsen är Interreligiösa Centret på Kyrkogatan i Göteborg. Det var här de tre möttes, och det är här de har sin utgångspunkt. De berättar entusiastiskt.

– När Interreligiösa Centret bildades här i Göteborg…börjar Dinah.

– 2012, inflikar Yasmine och tar över:

– Då startades Unga Som Tror, som är Interreligiösa Centrets ungdomsgrupp. 2013 bidrog Unga Som Tror till att ungdomsprojektet Tillsammans För Sverige kom till Fryshuset Göteborg. […]

I projektet Tillsammans För Sverige åker ibland de tre och ytterligare en tjej ut till kyrkor, konfirmandgrupper, stiftsgårdar och skolor och berättar sina personliga berättelser. Då kan de få frågor om varför man gör på det ena eller det andra sättet i olika religioner.”

Tillsammans För Sverige är ett projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Projektet utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

 

Läs hela reportaget här

Läs mer om Tillsammans För Sverige här

 

Foto: Kristin Lidell

Hur motverkas radikalisering och extremism?

$
0
0

Vad är det som får ungdomar att radikaliseras och gå med i islamistiska terrororganisationer och ta till vapen? Vad kan man göra i förebyggande syfte för att hindra dem från att åka, och vad ska man göra med dem när de kommer hem från kriget?

År 2013 reste 31 unga från Århus för att kriga i Syrien. Förra året åkte ingen. Århus-metoden röner nu stort internationellt intresse, och Jacob Bundsgaard har också bjudits in av Barack Obama för att berätta om metoden. Andra som medverkade på seminariet var Mona Sahlin, Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och Magnus Ranstorp, forskningschef för assymetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Payam ”Peppe” Boroodjeni och Robert Örell föreläste om hur Fryshuset arbetar för att motverka radikalisering.

”Det finns inte några enkla lösningar. Det är alla paneldeltagare överens om. Det stora bakomliggande problemet är utanförskap.

– Det finns ingen tro, inget hopp och ingen mening med livet, säger Payam Boroodjeni, som arbetar för Fryshuset i Stockholmsförorten Husby.

– De flesta som åker från Sverige är lågutbildade med få framtidsutsikter. Det är det som är det stora projektet, att få med alla i samhället, säger Magnus Ranstorp.

En allt för stor uppgift att lägga enbart på samordnare i kommunerna. Men vad kan då dessa göra?

– Det viktiga är att man kommer igång. Det är svårt att ha någon mall hur man ska jobba direkt. Det är bättre att börja och lära sig under vägen, säger Robert Örell, från Fryshuset.

Kollegan Payam Boordjeni instämmer. För att vända utvecklingen i Husby engagerade Fryshuset de ungdomar som var i största riskzonen i Lugna Gatan, som går ut på att arbeta mot skadegörelse, vandalisering och andra sociala problem.

– Det var många som reagerade: Jaha, ska man bränna bilar för att få ett arbete. Men det har fungerat. Nu är de här killarna förebilder. Vi har spridit hopp i Husby, säger Payam Boordjeni.”

Nordiska ministerrådets informationskontor – Norden i Fokus ger den nationella debatten en nordisk vinkel. De arrangerar seminarier och debatter om aktuella ämnen inom politik, miljö, näringsliv och kultur och vänder sig i första hand till tjänstemän, politiker,  journalister och intresseorganisationer.

 

Läs hela texten här

Foto: Viktoria Henriksson

Peter Stenberg i P4 om avhopparverksamhet

$
0
0

”– Sådana förfärliga händelser som den vid Vårväderstorget i onsdags brukar öka intresset för att lämna gängen, säger Bengt-Olof Berggren, enhetschef på Kunskapscenter mot organiserad brottslighet.

Det var vad som hände efter skottlossningarna i Biskopsgården 2013. En person som vill lämna ett kriminellt gäng måste själva söka kontakt med Kunskapscentret. De hjälper sedan till med kontakten med socialen, eller i värsta fall med en flytt från hemkommunen.

Det ekonomiska ansvaret ligger idag på den enskilda stadsdelen där avhopparen bor. Det kan göra att åtgärderna fördröjs, enligt Bengt-Olof Berggren.

– I bästa fall hade det funnits en central pott som var öronmärkt för avhoppare, så man kunde veta att finansieringsbiten var klar.

Peter Svensson fick hjälp att lämna gänglivet när han satt på Österåkersanstalten 2008. Fryshuset i Stockholm satte honom i kontakt med det då nyöppnade Kunskapscentret i Göteborg. Det svåraste med att lämna gänget var att den egna osäkerheten, säger Peter.

– Hur mycket jag än ville lämna det livet så var det en trygg plats. Jag ifrågasatte mig själv: kunde jag verkligen tackla samhället, var jag bra på någonting förutom kriminalitet?

I dag jobbar Peter Svensson med att hjälpa andra avhoppare på Fryshuset i Stockholm. Hans råd till den som vill lämna ett kriminellt gäng är ta hjälp av de organisationer som finns.

– Det finns ett liv bortanför den stress som ett kriminellt liv innebär.”

 

Hör inslaget här


Prisregn för Frysbox under Kampsportsgalan 2015

$
0
0

Pernilla Johansson var också nominerad i kategorin Årets ledare, ett pris hon vann förra året.

Motivering:

”Vann priset Årets ledare ifjol och har fortsatt sitt suveräna arbete med Frysbox under våren 2014. Under VM i thaiboxning i Malaysia blev projektet också prisat av det Internationella Muaythaiförbundet, IFMA. Samtidigt som Frysbox expanderat är också Pernilla en av krafterna bakom Isa Tidblad Keskikangas smått osannolika utveckling och driver föreningen TiP Muay Thai IF.”

 

TiP Muay Thai fick pris i kategorin Årets Klubb med motiveringen:

”Har haft ett stort 2014 med bland annat Isa Tidblad Kesikangas framfart, men det är ändå främst för sitt sociala engagemang som föreningen stuckit ut från mängden. Pernilla Johansson är en av drivkrafterna bakom föreningen, där också stora delar av det prisbelönta projektet Frysbox hålls.”

 

 

Isa Tidblad Keskikangas var nominerad i hela fem kategorier; Årets mästarinna, Årets genombrott, Årets förebild, Årets kampsportare och Folkets pris Guldtuban. Isa Tidblad Keskikangas vann både VM-guld och EM-guld i thaiboxning under 2014. Isa är kampsportens första nominering någonsin till Jerringpriset. Till vardags verkar hon som ledare i Fryshusets ungdomsprojekt Frysbox.

 

 

Fryshusets verksamhet Frysbox startades av Pernilla Johansson, som tidigare arbetade som polis, och idag är flerfaldig världsmästare i thaiboxning. Frysbox är ett socialt ungdomsprojekt som handlar om aktivitet som öppnar upp för dialog. Genom dialogen arbetar de med självstärkande- och värderingsövningar, som i sin tur skapar självförtroende att ta ställning och sätta sina egna gränser. Aktiviteten öppnar upp för att tillhöra en grupp och därigenom hitta ett intresse att utbilda sig och intressera sig för kunskap som kan ta en vidare i sina livsval.

 

Läs mer om Frysbox här

Ämnesintegration på Fryshusets Gymnasium

$
0
0

”I migrationsprojektet använder sig Ingvar Selberg av Vilhelm Mobergs utvandrarepos, både böckerna och filmerna.

– När vi planerar sitter vi med våra olika centrala innehåll och ser vad man kan aktivera i sin kurs i just det här projektet. Kanske finns det något i temat som stämmer med litteraturmålet, säger han.

Samhällskunskap och historia blir inte sällan det som driver innehållet i projekten.

– Men den stora poängen är väl just att ämnena befruktar varandra, att eleverna får en bättre helhetsbild, att det ”klickar” för dem. Som nu när vi gör en resa från 1800-talets Sverige och emigrationen härifrån, till dagens värld. Hur människor flyttar och att det ger effekter på samhälle och kultur, säger Nina Jepson.

Det blir mer tid att problematisera kring en fråga, när man arbetar med den i flera ämnen, tycker hon.

– Och mer lust också, för eleverna! De kan ha med en fråga i tanken under flera lektioner och på det viset göra lite friare saker, säger Annica Thoré.”

 

Läs hela artikeln här

Besök Fryshuset Gymnasiums hemsida här

Unga ensamkommande finner gemenskap i musiken

$
0
0

”Den 7:e februari startade jag ett projekt med Fryshusets aktiviteter för ensamkommande. Uppdraget var att spela in musik med två nyanlända flyktingar från Syrien. Jag hade då ingen aning om att det skulle bli ett av mina viktigaste, mest psykiskt påfrestande och underbaraste projekt. Den här videon visar vad som hänt på bara tre möten.”

 

Under 2014 har det hittills kommit över 5000 ensamkommande barn och ungdomar som söker asyl i Sverige (www.migrationsverket.se). Många av dessa unga har kommit hit efter flykt och söker sig till trygghet och en chans att få etablera sig utifrån egna mål och drömmar. Vi kan tyvärr inte möta dessa ungdomar under deras resa, men Fryshuset möter ungdomarna i olika sammanhang. Detta är inte en homogen grupp som kan behandlas som så. Den gemensamma erfarenheten är att individer har separerats från sin familj/sitt hemland och att det sociala nätverket saknas. Ensamkommande har därför en ensam roll att anpassa sig till sin nya miljö. De personer som verksamheten Aktiviteter för Unga Ensamkommande kommer i kontakt med upplever ofta att de får träffa många myndighetspersoner, men saknar oftast en person som finns där just för dem.

 

Några av de svårigheter som finns för ensamkommande unga är:

• Längtan efter familjen eller sorgen efter att ha förlorat familjemedlemmar

• Ovisshet inför framtiden, särskilt utan uppehållstillstånd

• Svårighet att skaffa vänner

• Längtan efter trygghet och struktur i livet

• Känslan av att inte kunna lita på någon, att behöva klara sig själv

• Ensamhet, depression och PTSD (Post traumatisk stress syndrom)

 

Det övergripande syftet med verksamheten är att ge unga ensamkommande i Stockholm bättre förutsättningar att ta plats i samhället. Genom en introduktion som både tar hänsyn till grupp och individ vill Aktiviteter för Unga Ensamkommande förbättra förhållanden för unga ensamkommande och därmed ta vara på deras rättigheter. Genom att erbjuda konkret stöd i grupp och individuellt till en meningsfull fritid, personliga utvecklingsplaner om studier och arbete, ett tryggt boende, vill vi skapa tillit och hopp om en positiv framtid.

 

Besök hemsidan för Aktiviteter för Unga Ensamkommande här

Unga om kvinnors utsatthet

$
0
0

”Rädslan att själv bli utsatt är ständigt närvarande i tjejernas vardag.

– Man går inte hem sent ensam, säger Mathilda.

– Om jag inte vågar klä mig på ett visst sätt, så stoppar det mig att vara mig själv, för att jag ska behöva ha den där tanken i huvudet att en idiot ska ta sig rätt att våldta mig, säger Alicia.

Skolorna borde prata mer om problemet, anser Mathilda.

– Man har sexualkunskap i femman och åttan, men det diskuteras inte. Inte en enda gång har vi fått höra ordet våldtäkt.

Gruppen håller med henne.

– Fokus borde inte ligga på hur vi tjejer ska undvika det, utan man borde lära folk att inte utnyttja andra människor. Mer undervisning hade kanske löst det, även hur man ska hjälpa någon annan att gå igenom en sådan situation, säger Elena Kallaris.”

 

Fryshusets tjejverksamhet United Sisters handlar om att växa tillsammans med andra, både unga och vuxna. United Sisters erbjuder självstärkande aktiviteter, coachning och positiva förebilder. Medlemmar engagerar sig både för sig själva och för andra. Här möts unga och vuxna för att tillsammans skapa en plats att växa och utvecklas i, utforska sig själv, sina intressen och sina drömmar.

 

Läs hela artikeln här

Besök United Sisters hemsida här

Den Fastspända Flickan premiär imorgon 10/4

$
0
0

Den Fastspända Flickan är en teaterföreställning som bygger på en verklig berättelse om Nora, ett barn som hamnar i samhällets skuggsida. Hon växer upp med våld, övergrepp och vanvård från dem som borde skydda henne. Noras historia väcker ilska och frustration, men ger också hopp. Det är en berättelse om en oerhört stark person och hennes kamp att mot alla odds bryta en destruktiv spiral och ta makten över sitt eget liv.

”10 februari, 59 dagar kvar till premiären.

– Kom hit, så får vi snacka, uppmanar Ulf Stenberg i telefon och jag tar mig till Fryshuset, första vårsolen, isen har börjat smälta – och där i kafeterian sitter han.

Sprängfylld av entusiasm inför att skapa en teaterpjäs av Daniel Velascos prisbelönta radiodokumentär ”Den fastspända flickan”. Vi var många som hörde den, som greps av flickan Noras öde. Hon som en januarinatt 2007 blev våldtagen av mannen som senare visade sig vara polischefen Göran Lindberg, ett brott som han dömdes för. Men hon är också flickan som blev slagen av sin pappa, flickan som tidigt började skära sig, missbruka droger – och som konsekvent blev sviken av samhället.

Ulf Stenberg talar fort, övertygande:

– Ändå har hon överlevt. Är en sån jävla fighter. Det är det vi vill visa. Förstår du? Det här är ingen pjäs om att Göran Lindberg var ett monster, även om han var det. Den pjäsen – ”Kapten Klänning” – har redan spelats i Uppsala.

Ulf Stenberg är tillsammans med Emil Rosén Adsten konstnärlig ledare för Teater Fryshuset. Nu delar de på pjäsens regiarbete. Dagen före, äntligen, gick de hem med ömmande handflator. När en text sitter, när de känner att orden funkar …

– … då ger Emil mig en hård high five.

Låt vara att de fortfarande trevar sig fram genom ord och scener. Men målsättningen är solklar:

– Ingen teater. Ambitionen är att visa fram ett stycke verklighet. Nu är det Noras, men inte bara.

Det finns så många andra utsatta tjejer, så många andra Noror, bara i det här huset. De får inga dokumentärer, de fyller inga teatersalonger. Vi vet vad vi vill göra. Sen tar vi till grymma skådisar, som nu Rakel Wärmländer.

[…]

Att ”Den fastspända flickan” ska turnera i skolor är redan bestämt. Ut i landet skickas inte bara en föreställning. Man ska också arbeta fram material så lärare och andra vuxna som kommer i kontakt med utsatta ungdomar får tips om vad de kan göra.

– Man måste inte vara proffs. Alla kan vattna fram det som är friskt hos en ung människa som mår dåligt. Frågan är vad man behöver för att våga se det friska i alla Noror. För att kunna vara medmänniska, säger Anna Levin, verksamhetschef för tjejforumet United Sisters på Fryshuset, som tillsammans med Nätvandrarna ingår i projektet.

Även de praktiska frågorna är många under detta första gemensamma möte. Hur ska scenbilden se ut? Vad ska hon ha på sig? Det där sista måste verklighetens Nora få vara med och diskutera. Men även Rakel måste ju ha kläder som hon känner sig bekväm i.

– Så enkelt som möjligt, säger Ulf.

Program? frågar någon. Ska man ha ett program? Svaret blir ja. Helst gratis. Som ska ligga på stolarna när folk sätter sig. Där ska finnas alla hjälpnummer, alla kontakter som kan behövas. Om man nu är en tjej, eller kille, som känner igen problemen.”

 

2013 sände Sveriges Radio Daniel Velascos prisbelönta radiodokumentär Den Fastspända Flickan. Teater Fryshuset har fått förtroendet att skriva om dokumentären till en teaterpjäs. Den Fastspända Flickan är en samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och görs i samarbete med Sveriges Radio P1, Fryshusets verksamheter United Sisters och Nätvandrarna, och med stöd av Statens Kulturråd.

 

Teater Fryshuset är en turnerande rikstäckande teater som spelar pjäser med tema kring aktuella sociala frågor, utsatta grupper och destruktiva utanförskap. Teater Fryshusets föreställningar kan beskrivas som vittnesmålsteater och berättelserna är alltid ett resultat av dokumentära processer eller baserade på sanna historier.

 

 

Läs hela artikeln i SvD här

Se också Ulf Stenberg i SVT:s morgonsoffa här

Besök Teater Fryshusets hemsida här

Boka biljetter och läs mer om Den Fastspända Flickan här

 

Viewing all 646 articles
Browse latest View live