Quantcast
Channel: Nyhet – Fryshuset
Viewing all 646 articles
Browse latest View live

KFUM Söder 125 år

$
0
0

KFUM Söder startades 1890 och har under sina gedigna 125 år hela tiden arbetat med aktiviteter för unga. Under hösten 1984 skaffade de tillsammans med Anders Carlberg en lokal som kunde fungera som baskethall och samla alla barn och unga på Söder. Det arbetet lade grunden för det vi idag kallar Fryshuset.

Vi tackar er för vårt fina samarbete och gratulerar till era 125 år.

 


Fler ungdomar behöver ett hem och en familj – vill du bli familjehem?

$
0
0

Ett familjehem kan bestå av en eller flera vuxna personer, med eller utan egna barn. Det finns inga formella krav, men det är bra om du har erfarenhet av ungdomar. Det som behövs är tid, engagemang och känslomässigt utrymme för en ny familjemedlem. Som familjehem får du stöd och handledning och har ett nära samarbete med personalen på Fryshuset familjehem. Du får ett månatligt arvode samt omkostnadsersättning. Innan man kan bli familjehem genomförs en omfattande utredning.

De ungdomar som är i behov av familjehem har ofta social problematik, exempelvis med droger och/eller kriminalitet. Andra behöver ett nytt hem p.g.a. förhållanden i den biologiska familjen, andra är unga ensamkommande.

Fryshuset familjehem är en icke vinstdrivande verksamhet i Fryshusets regi.

Att tas emot i ett tryggt hem kan göra stor skillnad i en ung människas liv.
Hör av dig till oss på 0739502414 eller via mejl till familjehem.jourhem@fryshuset.se så berättar vi mer. Du kan också läsa mer om Fryshuset familjehem på deras hemsida. 

Ru Hedefalk leder Basketlandslaget mot VM i Taiwan

$
0
0

Ny är också Ru Hedefalk i Landslagstränarrollen, men hon har gedigen erfarenhet som tränare och spelare. Ru började spela basket som 11-åring i Söder Basket, hon har sedan spelat i Capitals som Fryshuset Basket hette då och i 08 Human Rights var hon lagkapten i tre år.

- Nu jobbar jag som baskettränare och utvecklingsansvarig för Fryshuset Basket
flickor 02, jag ansvarar för 30 lag i hela Hägerstensområdet och coachar 5 lag, säger Ru.

Mycket jobb kan tyckas men på frågan hur mäktar du med allt? säger hon:

- Man måste brinna för det här för att fixa det här jobbet, det är ju dygnet runt nästan.
Men det är min hobby så jag får vara lycklig som får ha min hobby som jobb. Det är jäkligt roligt.

 

”Jag vet inte om jag hade tackat JA om jag hade fått förfrågan till ett hörande landslag”

När Ru Hedefalk fick förfrågan om hon ville vara tränare för Damlandslaget i dövbasket tvekade hon aldrig:

- Det här känns för mig som ett så speciellt uppdrag som ger mig något mer, jag får använda min basketerfarenhet och mitt teckenspråk, men framförallt så får jag ta del av en basketvärld jag inte har varit i och träffa en massa nya människor. Jag vet inte om jag hade tackat JA om jag hade fått förfrågan till ett hörande landslag.

VM i dövbasket spelas i Taoyuan, Taiwan den 4-12 juli 2015 och förhoppningsvis kommer Sverige vara med och tampas om medaljerna mot traditionellt starka lag som USA, Spanien och Litauen.

 

Text och Foto: Rafael Mercedes

GETUP2GETDOWN –ÅRETS STÖRSTA HIP-HOP OCH POPPING EVENEMANG!

$
0
0

- Vi ville samla dansare från hela Sverige för att höja förväntningarna och nivån på tävlingen. Med större motstånd skapas större spänning. Vilket i sin tur kommer att leda till stjärnspäckade battles för åskådarna och grym utmaning för de tävlande. Tillsammans med shower och öppet dansgolv kommer dagen att bli fulländad för alla deltagare i evenemanget, säger Lalash Bakri, initiativtagare och projektledare.

 

1 VS 1 BATTLE är ett av huvudmomenten där dansare från Göteborg, Jönköping, Kristinehamn, Karlstad, Norrköping, Stockholm, Västerås och många fler kommer att samlas för att uppgöra om titeln och 3000kr i respektive stil.

 

KING AND QUEEN OF CYPHERS introduceras i danstävlingarna för första gången. När det inte är någon show eller tävling på gång är dansgolvet öppet för alla som vill parta loss till musiken som DJ:n spelar. En anonym jury kommer välja ut en kille respektive tjej som gör anspråk och hävdar sig på dansgolvet och vinner titeln King/Queen of Cyphers och 1000kr var.

 

GETUP2GETDOWN kommer att vara en minnesvärd kväll med danstävlingar, shower, rap-artister, party och mycket mer. Bevittna dansen i sin råa form och se när Sveriges bästa dansare gör upp öga mot öga.

 

Domare:
Rob-one (Hip-Hop/Popping)
Reeflex (Hip-Hop/New-Style)
Fowkus (Popping)

DJ:
Steve Jones

Särskilda gäster:
Poogi Hip-Hop (Göteborg)
Sasha Hip-Hop (Göteborg)
Ashkan Hip-Hop (Göteborg)
Sara Galan Showcase (Stockholm)

Läs mer och anmäl dig tävlingen här: www.getup2getdown.com eller gå in på facebookevenemanget för att hålla dig uppdaterad: https://www.facebook.com/events/1573548142886734/

Kungligt besök på Fryshuset vid Emerichfondens årliga prisutdelning

$
0
0

Emerich Roth som i år blir 91 satt i publiken och fick höra elever, lärare och artister berätta om hur de blivit inspirerade av hans historia. När sedan Emerich själv skulle tala sa han:

”Jag hade allvarliga funderingar att pensionera mig, men den vitaminspruta jag fått här idag räcker för att orka minst 5 år till” – Emerich Roth

H.M. Konungen delade ut Skolornas fredspris, Uppsatspriset, 27Januaripriset samt pris till Årets Eldsjäl.

 

emerich kopiaMedverkande under denna högtidsstund var bland andra Lill Lindfors (dagens konferencier) Sarah Dawn Finer, Timbuktu, Jacob Kellerman, Erik Wahlgren, Stockholms musikgymnasiums kör under ledning av Helene Stureborg och Bengt Ollén.

 

 

Emerichfonden bildades 1994 på initiativ av Emerich Roth. Emerich, född 1924, kom till Sverige i december 1950 efter att på ett mirakulöst sätt ha överlevt nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med och startade Föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskaper – främst i skolor – om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Med 30 års erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor vet han att det finns en väg ut ur hatet.

Läs mer om Emerichfonden här: www.emerichfonden.nu

Fryshusets Gymnasium på Dramaten

$
0
0

I dansföreställningen bearbetas skilda teman genom abstrakta koreografiska uttryck skapade av eleverna i åk 2, med influenser från streetdans samt modern och nutida dans. Danseleverna på det estetiska programmet framför även koreografi av Jonna Hökengren samt av danslärare på Fryshusets Gymnasium.

Denna föreställning är tillsammans med några danselevers medverkan i
produktionen Götgatan, en del i ett samarbete mellan Unga Dramaten och Fryshusets Gymnasium. Syftet är att utveckla kontakterna mellan teatern och skolvärlden, att öka identifikationsmöjligheterna mellan scen och salong samt ge möjlighet till unga scenkonstnärer att medverka i Unga Dramatens produktioner som en del av gymnasieutbildningen.

Det estetiska programmet, inriktning dans, på Fryshuset är en gymnasieutbildning som syftar till att utbilda till en bred grund inom dansteknikerna klassisk balett, streetdans, modern och nutida dans, samt genom improvisationtekniker och koreografiska metoder. Detta för att ge varje ung människa verktyg att kunna realisera sina kreativa idéer.

Dansar i föreställningen gör:
Emma Graufelds, Karolina Green,
Savanna Hanneryd, Michaela Häggberg
Lucinda Kapell, Daliborka Kovacevic,
Celina Lekberg Engström, Maja Lindahl
Sheri Mugure, Elvira Pilblad,
Omar Rojas Velasquez, Ivar Sandblom
Laurenz Sontheimer, Ana Spetz,
Nathalie Strömberg, Vina Chachan Sulyman
Lucas Chacha Svensson, Sofia Vahlström,
Johanna Van Setten, Mira Westberg Ockborn

Koreografi av:
Mairim Benitez Ampuero, Josephine Björklund,
Emma Graufelds, Karolina Green,
Savanna Hanneryd, Shirley Harthey Ubilla,
Michaela Häggberg, Jonna Hökengren,
Fanni Ijäs, Lucinda Kapell,
Celina Lekberg Engström, Maja Lindahl,
Sheri Mugure, Elvira Pilblad,
Omar Rojas Velasquez, Ivar Sandblom,
Laurenz Sontheimer, Ana Spetz,
Nathalie Strömberg, Vina Chachan Sulyman,
Lucas Chacha Svensson, Sofia Vahlström,
Johanna Van Setten, Mira Westberg Ockborn

Fryshuset Grundskola en av världens mest innovativa skola

$
0
0

Efter en omfattande urvalsprocess har Fryshusets Grundskola utsetts till Ashoka Changemaker School. Det betyder att skolan numera ingår i ett globalt nätverk som stöttar innovativa skolor där eleverna utrustas med grundläggande färdigheter inom empati, kreativitet, ledarskap och lagarbete så att de lär sig att identifiera och lösa samhällsutmaningar.

– Vi vill att alla barn och ungdomar ska kunna identifiera och lösa sociala utmaningar i samhället. Genom att samarbeta och stötta innovativa skolor hoppas vi kunna ge ungdomar de verktyg som de behöver för kunna skapa varaktig förändring i samhället säger, Johanna Lenné, co-director Ashoka Skandinavien

Skolorna inom nätverket Changemaker Schools kommer att kopplas samman med varandra för att samarbeta och utbyta erfarenheter, få kontakt med Ashokas sociala entreprenörer inom utbildning och vara förebilder för den moderna skolan. Genom nätverket vill Ashoka lyfta upp dessa skolor och stötta dem till att sprida sina innovativa tillvägagångsätt till andra institutioner inom utbildning världen över.

– Som en Changemaker school får Fryshuset Grundskola en stark ryggrad som stärker vårt arbete och vår tro på ungas kapacitet att förändra världen. Vi ser fram emot att bli delaktiga i ett nätverk där vi gemensamt kommer att arbeta för en mänsklig och hållbar framtid, säger Madeleine Sahlin, Rektor Fryshusets Grundskola

Hittills har över 150 skolor runtom i världen valts in i nätverket. I Sverige är det i dagsläget tre skolor som ingår: Röselidsskolan, YBC Gymnasium och Fryshusets Grundskola.

 

Om Ashoka:
Ashoka är världens ledande organisation för socialt entreprenörskap och samhällsförändring. Under de senaste 30 åren har Ashoka valt över 3000 ledande sociala entreprenörer som Ashoka Fellows, gett dem stipendier, professionellt stöd och tillgång till ett globalt nätverk i 82 länder. Ashoka arbetar också med ungdomar, institutioner, företag och privatpersoner att multiplicera antalet samhällsförändrare i världen, för att alla ska ha friheten, självförtroendet och samhällets stöd för att identifiera och lösa samhällets svåraste utmaningar.

Läs mer om Changemaker Schools här

Läs fullständiga pressmeddelandet här

 

Film och foto ur ungas perspektiv

$
0
0

Projektet är ett samarbete mellan Fryshuset och Scandinavian Photo i syfte att väcka nyfikenhet, passion och berättarlust hos unga.

Vi kommer att hålla 6 workshops som kommer att resultera i 6 kortfilmer, med start den 15 juni. Ungdomarna får chansen att prova på och sen välja den roll inom filmproduktion som de är intresserade av. Därefter får de tillsammans med andra ungdomar skapa en kortfilm under en hel vecka. 

Roller inom filmproduktion:

• Foto/ljud/ljus

• Manus/regi

• Mask/kostym

• Skådespeleri

• Efterarbete: redigering/ljud/musik

• Inspelningsledare

För mer information och datum besök vår Facebooksida: Facebook.com/fryshusetfilmsommar

För att anmäla dig skicka ett mail med ditt namn, personnummer, telefonnummer och adress till: fryshuset.filmsommar@gmail.com

I ämnesraden skriver du vilken workshop du vill delta i, t ex: Workshop5

Här kan ni se trailer för Filmsommar 2.0


Fryshusets verksamhet Lugna Gatan – nu i Sydafrika

$
0
0

Syftet med projektet är att stötta unga lokala ledare till att lyfta sig själva och sitt eget område. Detta sker genom utbildning, konceptöverföring och kompetensstöd både på plats och i Sverige.

Se filmen om Great Corner Lugna Gatan här

Läs mer om Lugna Gatan här

Läs mer om Project Playground här

Fryshusets program i Almedalen 2015

$
0
0

Du kan redan nu läsa mer om och boka in våra seminarier här. Gå in på länken och skriv in Fryshuset under ”arrangör” så får du fram våra aktiviteter.

Under politikerveckan i Almedalen kommer du även kunna besöka Fryshusets tält där vi skapar en mötesplats mellan unga och beslutsfattare i Almedalen. Här kommer du kunna ta del av samtal och politikerutfrågningar och möta unga ambassadörer och medarbetare från Fryshuset.

Fryshusets avhopparverksamhet för dem som vill lämna gängkriminalitet tvingas skära ner

$
0
0

Passus började som ett Arvsfondsprojekt och har sedan projektpengarna tog slut 2013 överlevt med hjälp av spridda bidrag från fonder, stiftelser och myndigheter samt uppdrag som verksamheten utför åt Kriminalvården. Detta har lett till att vi har tvingats minska personalstyrkan kraftigt och idag tvingas säga nej till personer som behöver hjälp.

Situationen togs upp med den föregående regeringen och är känd även för den sittande regeringen. Läget är kritiskt eftersom Passus är en av få organisationer som arbetar med och har en stor erfarenhet av målgruppen. Än idag har det inte hittats någon lösning för Passus fortsatta finansiering. Vårt önskemål är att situationen får en långsiktig lösning och att vi kan erbjuda alla unga människor som vill lämna kriminella gäng möjligheter att komma in i samhället, något som kan vara en oerhört svår process.

Att förebygga gängkriminalitet skulle inte bara spara mänskligt lidande utan även enorma summor pengar. Fryshuset har gjort beräkningar som visar att varje gängmedlem som hoppar av innebär en ekonomisk besparing på flera miljoner kronor.

Se inslaget i SVT Stockholm 8 juni om Passus ekonomiska läge

Läs ”Vänd dem inte ryggen”. En ekonomisk granskning av gängkriminalitet, samt en beräkning av det ekonomiska utfallet av att utföra eller inte utföra sociala insatser för att hindra dessa problem.

 

Med anledning av inslaget i SVT Stockholm  är det många som hört av sig och vill stötta verksamheten. Vi är självklart väldigt tacksamma för alla som vill bidra till att Passus kan fortsätta att stötta unga människor som vill lämna kriminella gäng.

Vill du ge ett ekonomiskt bidrag till Passus gör det via plusgiro 90 02 76-7 eller bankgiro 900-2767. Märk inbetalningen med ”Passus”.

Reaktioner på SVT:s inslag om nedskärningar av Fryshusets avhopparverksamhet Passus

$
0
0

Gålöstiftelsen skriver i sin motivering till bidraget att:

arbetet för att stödja avhopp från extrema rörelser och kriminell gängverksamhet ett mycket viktigt arbete, som inte får avstanna. Det är bara att hoppas att även samhället har samma syn på detta som Gålöstiftelsen.

Bidraget är avgörande för verksamhetens omedelbara överlevnad men som även Gålöstiftelsen påpekar krävs en långsiktig lösning där samhällets institutioner tar sitt ansvar för att verksamheten ska kunna fortsätta sitt arbete i den utsträckning som behövs.

 

Se inslaget i SVT Stockholm 8 juni om Passus ekonomiska läge


 

Vill du ge ett ekonomiskt bidrag till Passus gör det via plusgiro 90 02 76-7 eller bankgiro 900-2767. Märk inbetalningen med ”Passus”.

Fryshuset får 9 miljoner från PostkodLotteriet för ett nytt arbetsmarknadsprogram för unga

$
0
0

Programmet ska leda till arbete eller fortsatta studier och göra ungdomarna ”startklara” genom att erbjuda meningsfull sysselsättning, aktiviteter och utbildning samt ge dem tillgång till vuxna som stöttar i syfte att förhindra inträde i eller återfall i brott.

– Vi vet att det finns stora möjligheter att få in även de unga som står längst bort ifrån det övriga samhället in i ärlig försörjning. Vi vill skapa en ny och kvalitetssäkrad metod som vi, socialtjänsten, kriminalvården och arbetsförmedlingen tillsammans kan använda över hela landet för att bryta ett potentiellt livslångt utanförskap från arbetsmarknaden för de unga som behöver det mest, säger Camila Salazar Atias, projektansvarig.


Programmet ska bestå av insatser ifrån alla relevanta berörda samhällsaktörer som arbetar med målgrupperna. En del kommer att vara riktad mot unga i kriminalitet och vara ett ettårigt utbildningsprogram. Den andra delen kommer att vara riktad mot unga i riskzon och vara ett halvår långt utbildningsprogram.

Projektet kommer att pågå från 1 januari 2016 till 31 december 2018.

LärOlika involverar moderatorer och publik för att skapa nya samtal under Almedalsveckan.

$
0
0

– Samtal mellan människor som inte känner varandra, kan leda till mycket nytt – men, blir ofta inte av. Därför uppmanar vi dem som leder seminarier att be sina åhörare fråga en granne: Vem är du och varför är du här, säger Karin Bruce, verksamhetsledare för LärOlika

Idén bakom kampanjen i Almedalen är densamma som grundtanken bakom LärOlika: nya samtal mellan människor öppnar dörrar till nya tankar, idéer och nätverk – och suddar ut fördomar. Något som med moderatorers och seminarieansvarigas hjälp kan göras på endast tre minuter.

LärOlika skapar möten mellan människor som verkar och påverkar i väldigt olika delar av samhället genom mötesserier som helt och hållet handlar om samtal och lärande deltagarna emellan. Verksamheten finns ännu så länge i Stockholm, Göteborg och Södertälje.

Bakom verksamheten står Fryshuset och Tällberg Foundation, med finansiering från Postkodlotteriet.

Kontakt:
Karin Bruce, verksamhetsledare, karin@larolika.se, 0730-607588
Alexander Crawford, alexander@larolika.se

Fryshusets gängexpert, Camila Salazar Atias: Vi har inte råd att ”inte ha råd” att motarbeta gängen

$
0
0

”Vi har vant oss vid att läsa om skjutningar i våra storstäder. De sker oftare, de blir grövre och fler drabbas, även helt oskyldiga. 

Det går inte längre att tro att det inte drabbar ”oss”, att det bara drabbar kriminella som har gett sig in i leken och får leken tåla. Det stämmer inte. Vi blir alla drabbade därför att vi känner oss otrygga, därför att vi tvingas vänja oss vid ett samhälle där våld och dödliga skjutningar normaliseras. För att varje liv som spills är ett misslyckande och en sorg för vårt samhälle.” 

Läs hela artikeln i Dagens Samhälle


Almedalsveckan – En återblick

$
0
0

Vi har nedan samlat ett axplock av alla möten, alla viktiga samtal vi tillsammans andra har deltagit i. 

 

Johan Oljeqvist, vd Fryshuset, med i Räkna med Rawet 

Hur mycket kostar det att investera i människor i utanförskap?
Hur mycket kostar det samhället att inte göra det?

Frågor som Johan Oljeqvist svarade på under en intervju med Peter Rawet. Nedan kan ni se hela intervjun från SVT Play.

 

Camila Salazar Atias, Krimonolog Fryshuset och Payam ”Peppe” Boroodjeni, chef Fryshuset Husby var med i en paneldebatt om ”Framtidens polis i förorten”


 
Drygt två år har gått sedan kravallerna i Husby. Social oro är fortfarande ett problem i många utsatta förorter i Sverige. Det handlar till exempel om att på olika sätt utveckla människors känsla av delaktighet och påverkan. Hur jobbar polisen idag och hur vill man jobba i framtiden. Vad har vi lärt oss efter Husbykravallerna? Vad kan vi dra för lärdomar av Ferguson utifrån vår svenska kontext?

Nedan kan du se hela debatten. Debatten leddes av Lennart Ekdahl 

 

Den fastspända flickan i Almedalen

 

Foto: Sveriges Radio

Den fastspända flickan, om 17-åriga Nora som tvångsvårdades på grund av självskadebeteende men fastnar i droger, prostitution och våldtas av den tidigare polischefen Göran Lindberg spelades upp på scen i Almedalen. Pjäsen är Teater Fryshusets dramatisering av radiodokumentären Den fastspända flickan, av Daniel Velasco. Rakel Wärmländer som gestaltar Nora, berättade bland annat hur det var att förbereda sig inför rollen. Hör intervjun Sveriges radio P1 Studio Ett gjorde med Rakel tidigare i veckan här.
 

Strandfesten

Strandfesten som arrangerades tillsammans med Ungdomar.se och Sveriges ungdomsråd, är ett ungdomsmingel som kretsar kring alla människors lika värde, för tolerans och ett Sverige för alla!

Behrang Miri spelade för ett hundratals unga som

Siavosh Derakhti, grundare av unga mot antisemitism och främlingsfientlighet som även är en av årets sommarpratare i P1, Sveriges Radio, inledningstalade och Behrang Miri uppträdde inför hundratals unga.


Siavosh Derakhti var också med i Heta stolen och tillsammans med Teskedsorden dikstuterades Idenditet och mångfald.


Foto: Sveriges Radio

Här kan du höra Siavosh Sommarprat i Sveriges radio P1

 

 

 

Om Fryshuset Malmö; medicin mot utanförskap och våld

Fryshuset i Kalmar med i projektet Knas-hemma

$
0
0

– Det är häftigt att ge de här ungdomarna makt och inflytande. Bara det att de träffar varandra har en läkande effekt, säger John Heyne vid Fryshuset i Kalmar till tidningen Barometer.

Läs resten av artikeln här på Svt.se

Prinsessan Sofia med när ungdomar från Great Corner Lugna Gatan diplomerades

$
0
0

Besökarna fick höra Mapanya Sogonis (Platschef, Project Playground) gripande historia, en resa från att själv varit tungt kriminell till att sedan hjälpa unga komma från kriminaliteten. Mapanya tillsammans med Ingvar Nilsson (Nationalekonom) talade om det sociala mervärdet av förebyggande initiativ som Great Corner Lugna Gatan. De talade också om likheterna när det kommer till vad en kriminell i Sverige och en kriminell i Sydafrika kostar samhället i respektive land under 15års tid.

I projektet Great Corner Lugna Gatan sammanfogas Project Playground och Fryshuset gemensamma vision om ett samhälle fritt från kriminalitet och utanförskap. Tillsammans utvecklar vi en verksamhet i kåkstaden Langa, Sydafrika, som hjälper ungdomar ur utanförskap och in i en positiv miljö, med möjlighet att påverka sitt eget liv och framtid.

mapanya_foto_Rafael_Mercedes
Mapanya Sogoni, Platschef, Project Playground

aron_foto_Rafael_Mercedes
Aron Lavesson, Fryshuset, Lugna Gatan

project_playground_foto_Rafael_Mercedes
Hanna Malmberg Eriksson, Projektledare, Project Playground

sofia_publik_foto_Rafael_Mercedes

Läs mer om projektet Great Corner Lugna Gatan här:

http://project-playground.org/fryshuset.aspx

http://lugnagatan.fryshuset.se

 

Fryshuset får in tjejerna i skatescenen

$
0
0

Magnus Gyllenberg på Fryshuset Stockholm Skatepark berättar:

De senaste åren har vi sett ett ökat intresse och därför bestämde vi oss för att satsa lite extra på att rekrytera och engagera fler kvinnliga medlemmar och det har gett utdelning. Av vårt totala medlemsantal på 3023 medlemmar har vi nu nått upp till 21% kvinnliga medlemmar (629 st.). Något häftigt är på väg att hända, eller har redan hänt om man vill se det så, säger han stolt.

Hur har ni gått tillväga för att få in fler tjejer i verksamheten?
Inför vintersäsongen 2014-2015 gjorde vi en hel del åtgärder. Tjejskateverksamheten på måndagar utökades till att omfatta båda våra hallar. Det var inga problem att fylla båda hallarna då trycket var stort. Vi satte även igång en nybörjarverksamhet som tydligt riktade sig till både tjejer och killar. Vi valde också att ha en tjej på de affischer och digitala bilder som marknadsförde nybörjarsatsningen för att sända ett tydligt budskap till den nya generationen skateboardåkare att skateboard inte är bara för killar. I ålderskategorin upp till 12 år där de flesta är nybörjare har vi på kort tid ökat andelen tjejer till c:a 30%.

Vad har ni för tips att ge andra skateboardföreningar som vill få in fler tjejer i sporten?
Det är viktigt att de tjejer som börjar åka skateboard hittar ett välkomnande sammanhang som får dem att fortsätta med sporten upp i åldrarna.  Därför har vi också hjälpt till med att starta upp Isbitarna som är ett nätverk för tjejskatare i Stockholm. Vi tror på Isbitarna utifrån ett behållaperspektiv. En faktor som också har gett vår jämställdhetssatsning luft under vingarna är ett stort medialt intresse. Under 2015 har vi tappat räkningen på hur många tidningar och tv-program som har besökt oss och uppmärksammat den nya trenden med fler kvinnor i skateboarding. Kontakta er lokaltidning eller liknande och tipsa om den nya rörelsen med skateboardåkande tjejer. Får era nuvarande kvinnliga medlemmar lite uppmärksamhet kommer de att locka fler tjejer till att testa. Har de väl testat att åka så kommer de att stanna. Skateboarding är ju lika kul för båda könen.

Har ni haft någon hjälp utifrån för att få till denna utveckling?
Både vår nybörjarsatsning och vår tjejsatsning har varit möjliga tack vare stöd från Idrottslyftet till vår förening KFUM Fryshuset Fritid. Det finns en enorm potential i denna satsning och vi hoppas framöver på att fler externa finansiärer vill vara med och hjälpa oss revolutionera skateboardscenen.

Hur ser framtiden ut nu? Är ni nöjda?
Vi är väldigt stolta och glada för denna utveckling men inte nöjda. Vi tror att vi kan göra skateboardsporten ännu mer jämställd, därför kavlar vi nu upp ärmarna och siktar på 50% kvinnliga medlemmar inom en snar framtid.

Viewing all 646 articles
Browse latest View live