Quantcast
Channel: Nyhet – Fryshuset
Viewing all 646 articles
Browse latest View live

Storskaligt musikprojekt på Fryshusets 2:a Hemmet ska mynna ut i skiva, konst och bok

$
0
0

Med stöd från Stockholms läns landsting startas musik- och kulturprojektet för ungdomar, som ska koppla ihop unga hiphop-artister med konstnärer som ska tolka deras låtar. Studion står öppen för alla ungdomar som vill testa att spela in sina egna låtar, och målet är att dessa senare ska samlas och publiceras både som en skiva och en bok som speglar den arbetsprocess de unga artisterna gått igenom.

Ungdomar från Skärholmen kommer tillsammans med en musikproducent skapa och spela in egna låtar, sedan väljs ett antal ut som ska tolkas av olika lokala konstnärer. Men det är inte bara Skärholmens ungdomar som är inbjudan att delta i projektet – även ungdomar från tunnelbanans blå och gröna linje är inbjudna. Andra stadsdelar/kommuner som eventuellt kommer att delta är Farsta, Hässelby, Tensta och Botkyrka. Ylva Carlsdotter hoppas att de texter som ungdomarna skriver inte bara ska tolkas som musik, utan att de också kommer i tryck i en bok i slutet av projektet.

Hela projektet avslutas med en en stor vernissage där konstverken kommer att visas upp och artisterna uppträder med sin musik.

 
Liza Youhanan skriver för Södra Sidan, och har besökt 2:a Hemmet för att höra mer om projektet.
 

” – Än så länge har vi åtta olika artister och grupper som spelar in, vi vill blanda ungdomar från olika orter och tjejer med killar, säger Patricio Silva.
Förhoppningen är att ungdomarnas musik ska inspirera lokala konstnärer och Patricio Silva hoppas att konstnärerna ska gestalta låtarna som släpps på skivan.
– Mot slutet av det här vill vi ha en stor vernissage där vi visar konstnärernas målningar och bredvid kan vi ha artisternas låttexter, förklarar Patricio Silva.
Skivan och boken kommer troligtvis att släppas under mot sommaren och kort därefter följer vernissage. Ylva Carlsdotter ansvarar för bokens utformning och säger att en kreativ process inte ska påskyndas.

Patricio Silva hoppas att fler band och musiker ska ansluta till projektet.

– Vi har all utrustning, vi har instrument och en grym musikproducent, det är bara att komma hit och köra, säger Patricio Silva.”
 
 
Läs hela artikeln i Södra Sidan här
 
Besök Fryshuset Skärholmens hemsida här


Välkommen till infoträff med Fryshuset Familjehem

$
0
0

Ett familjehem kan bestå av en vuxen person eller av flera vuxna med eller utan egna barn. Som familjehem är du ansvarig för den unges omsorg dygnet runt så länge placeringen varar. Det som krävs för att bli familjehem är tid och känslomässigt utrymme för en ny familjemedlem, samt ett eget rum för ungdomen. Ersättning utgår för uppdraget.

Våra uppdragsgivare är Socialtjänsten i olika kommuner i Sverige och ungdomarna som placeras i våra familjehem är mellan 14-20 år. Några är unga ensamkommande, andra har social problematik av olika slag. Som familjehem samarbetar du nära personalen på Fryshuset familjehem runt ungdomen.

På infomötet berättar vi mer om vad det innebär att vara familjehem, jourhem och kontaktperson. Vi bjuder på kaffe/té och enkel macka.

När: måndagen den 9 februari, kl 16:30-17:30 eller 18:30-19:30. Vi möter er i receptionen på Fryshuset!

OSA senast torsdag 5/2 till: jenny.danielsson@fryshuset.se

På SVT – Barn till Ensamma Mammor Göteborg om barn i utanförskap

$
0
0

Sedan Barn till Ensamma Mammor drog igång sin verksamhet för fem år sedan har föreningen växt snabbt.

– Det är ändå starka mammor som väldigt gärna vill att det ska funka och kämpar väldigt hårt för att få ekonomin att gå ihop, men det räcker inte alltid till, säger Sara Azzazi.

Barn till Ensamma Mammor arbetar för att stödja barn som lever med sin ensamstående mamma under ekonomisk eller annan utsatthet utifrån ett hälsofrämjande perspektiv med fokus på barnens och mammornas vardagssituation. Verksamheten har funnits sedan 2007 och är en av Fryshusets sociala verksamheter, och är ett komplement till de resurser som finns i samhället och arbetar både med konkret stöd och med att sätta lite guldkant på medlemmarnas vardag. Projektet kan sammanfattas som att verka för att göra vardagen mer begriplig, hanterbar och meningsfull för de familjer som är medlemmar.

Barn till Ensamma Mammor har över 1000 barn som medlemmar. Det är 1000 av totalt närmare 250 000 barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sverige. Så även om det för de barnen som deltar i Barn till Ensamma Mammors verksamhet är ett betydande och viktigt stöd de får, så är det ändå en försvinnande liten del av alla barn som skulle behöva få stöd.

– De skäms över sin livssituation, de skäms över att alltid behöva säga nej och ljuga för sina vänner, andra vuxna och skolan. De skäms över att de lever så som de gör, säger Sara Azzazi.

 

Se inslaget här

Läs mer om Barn till Ensamma Mammor här

Dansa gratis på Fryshuset på söndag!

$
0
0

Danscenter startar nu åter sina populära kvällsklasser. Denna gång i Fryshusets regi. Samma fantastiska lärare, samma breda utbud, samma härliga dansglädje. Kom till Fryshuset på söndag och prova halvtimmesklasser och möt personal som kan svara på dina frågor.

Danscenter har tidigare funnits centralt på Södermalm i Stockholm sedan starten 1973. Skolan har länge rankats som en av Sveriges största och mest välrenommerade privata dansskolor i Sverige. Grundare och ägare till Danscenter var förut Stene Holmström, men idag bedrivs verksamheten i Fryshuset Stockholms regi i Hammarby Sjöstad.

Danscenter Fryshuset har idag en 2-årig yrkesdansarlinje med dansämnen som streetdance, jazz, balett, modern och nutida dans samt breaking. Yrkesdansarlinjen är en studiemedelsberättigad utbildning på heltid där målet är att hjälpa eleverna att nå närmare deras drömmar om att bli professionella yrkesdansare.

18:e januari kl. 12.00 – 18.00

Se schemat för Öppet Hus här

Besök Danscenters hemsida här

Fryshusets Tillsammans för Sverige efterlyser religionsdialog

$
0
0

Många medier överlag skriver att dådet i Paris inte har med islam eller religion att göra, men det är mer komplicerat än så menar Peter Borenstein. Vidare säger han att det går att finna våldsamma inslag eller texter som uppmanar till våld i många religioners skrifter, men att det är vårat ansvar att tolka detta, och våga säga ifrån.

Maria Kjellsdotter Rydinger, präst i Sofia församling och projektledare för Fryshusets interreligiösa arbete Tillsammans för Sverige, efterlyser ett mer omfattande offentligt samtal om religion.

” – Det är viktigt att vi inte stigmatiserar en hel grupp för det här dådet, samtidigt måste vi se att det inom alla religioner finns våld. Jag anser självklart att vi har svikit nästa generation eftersom vi har marginaliserat religionens plats i samhället. Sekulariseringen har gjort att vi numera kan så lite om religion. De som är religiösa måste få höras i det offentliga samtalet och vi behöver lära oss mycket mer om hur olika religion kan komma till uttryck.

Maria Kjellsdotter Rydinger befarar att dådet ytterligare kommer att spä på den polarisering mellan människor som redan finns i Sverige.
- Händelserna spär också på många ungas rädsla för att återigen behöva stå till svars för terrorism. Många unga vittnar om att människor ser på en på ett annat sätt om man visar att man är religiöst aktiv. Vi behöver förstå att det här dådet drabbar oss alla, alla människor.”

Tillsammans för Sverige är ett projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Projektet utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

 

Läs hela artikeln av Elisabet Sandberg för Kyrkans Tidning här

Besök Tillsammans för Sveriges hemsida här

Fryshusets Johan Viktor programledare i TV3 med premiär ikväll

$
0
0

Johan Viktor är verksam som klientcoach och föreläsare på Fryshuset Passus, som stöttar människor till ett liv bortom gängen. Ett arbete med avhoppare från kriminella gemenskaper, hjälp med återanpassning till samhället samt stöd till anhöriga till unga på väg in i kriminalitet. Passus håller utbildningar, ger handledning och har kvalificerade kontaktpersoner. I arbetsgruppen ingår fem klientcoacher, en verksamhetsledare och terapeut samt en samordnare. Verksamhetens anställda har tillsammans en bred kompetens och en mångårig erfarenhet av att ha arbetat inom området. Johan hamnade i tidig ålder i ett kriminellt gäng, som gav honom den gemenskap och uppskattning han saknade i det övriga livet. Efter att ha börjat med småbrott eskalerade det, och under 90-talet gjorde han stora narkotikaaffärer.

I programmet Stoppa Tjuven lär programledarna Johan Viktor och Anders Adali tittarna hur de ska gardera sig mot vardagsbrott såsom stöld, inbrott, skimning och id-kapningar. Tanken med programmet är att spegla hur kriminella tänker, och vad man som civil medborgare kan tänka på för att skydda sig mot brott. Johan Viktor började sin livsstil som kriminell redan som barn, men vändningen kom i och med ett nyligen avslutat 13 år långt fängelsestraff. Johan ledsnade på att vara kriminell, fick stor självinsikt och perspektiv på sitt liv, pluggade först upp sin gymnasiekompetens och fortsatte sedan och tog hela fyra universitetsexamen medan han satt i fängelse.

Stoppa tjuven produceras i samarbete med SSF Stöldskyddsföreningen.

Stoppa Tjuven har premiär idag den 22:a januari kl. 20.00 på TV3. Foto: TV3/ Peter Alendahl

 

Smygtitta på premiäravsnittet av Stoppa Tjuven här

Läs mer om Passus här

Fryshuset Hitta Rätt Sysselsättning engagerar och stärker arbetssökande

$
0
0

“– Jag hade gått arbetslös över ett år och gått igenom flera olika arbetslöshetsprogram när jag kom hit första gången, säger Daniel Leisak. Det som framför allt skiljer det här från de andra programmen är att man blir tagen för den man är, med sina tankar och känslor. Och att man får kontakt med människor på riktigt.” säger Daniel Leisak.

För att skaffa sig en bra grund att stå på innan man söker arbete eller får en praktik, så behövs inspiration och grundläggande kunskaper inom vad som gäller för att få ett jobb; börja studera eller helt enkelt bara hitta sin egen bas och identitet. Deltagarna på Hitta Rätt är ungdomar och unga vuxna mellan 16 – 30  år som behöver komma bort från sitt utanförskap, som har varit arbetslösa en längre tid och därför behöver stöttning utifrån sina egna behov. Syftet är att hitta sitt område som kan vara i form av studier såväl som arbete eller kanske möjligheten att starta ett eget företag.

Övningar och teori blandas med praktik som hjälper till att få fram individens positiva egenskaper såväl i grupp som individuellt. Praktiskt jobbsök tränas, såsom träning på att skriva CV och personligt brev, intervjuträning, ringövning, hur man hittar jobben som man vill söka samt att verksamheten går ut och besöker arbetsplatser där deltagarna personligen kan lämna sitt CV till personalansvarige.  Deltagarna får lära sig vikten av att nå rätt person, samt hur man tar tillvara på dessa uppgifter. Verksamheten bjuder regelbundet in och besöker aktuella, lämpliga arbetsgivare, mässor, rekryteringsträffar och föreläsningar. Allt för att visa vikten av ett stort kontaktnät och många kontaktpersoner.

“Att minska arbetslösheten bland unga är en av de riktigt stora utmaningarna för Göteborg såväl som för övriga Sverige. I december förra året var drygt tolv procent i åldrarna 18-24 år arbetslösa i Göteborg, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Fryshusets utvärdering visar att 57 procent av de 220 unga som deltog i Hitta rätt-verksamheten förra året har fått fast jobb. Om man räknar med dem som börjat studera eller fått praktikplats når de upp till 89 procent.”

 

Läs hela artikeln i GP här

Besök verksamhetens hemsida här

 

SM-guld till Isa Tidblad Keskikangas och Simon Ogolla

$
0
0

Först ut var Anna Strandberg som tävlade i -71 kg. Hon mötte den välrutinerade fightern Elina Nilsson. Anna körde fint och stabilt och gjorde en jättebra match, men den här gången var Elina starkare och vann med siffrorna 2-1. För Isa Tidblad Keskikangas som har ett fantastiskt 2014 bakom sig med både VM-, EM-, NM-guld och en Jerringprisnominering i bagaget, blev det dags att göra samlingen komplett med ett SM-guld i -67 kg. Isa bevisade ännu en gång vilken otroligt skicklig fighter hon är och plockade hem mästarbältet! Efter det var det killarnas tränare Simon Ogolla som gjorde en grym match och vann för tredje året i rad titeln som Svensk Mästare +91 kg.

Frysbox startades av Pernilla Johansson, som tidigare arbetade som polis, och idag är flerfaldig världsmästare i thaiboxning. Frysbox är ett socialt ungdomsprojekt som handlar om aktivitet som öppnar upp för dialog. Genom dialogen arbetar de med självstärkande- och värderingsövningar, som i sin tur skapar självförtroende att ta ställning och sätta sina egna gränser. Aktiviteten öppnar upp för att tillhöra en grupp och därigenom hitta ett intresse att utbilda sig och intressera sig för kunskap som kan ta en vidare i sina livsval.

Läs mer om Frysbox här

wpid-img_0148wpid-2015-01-26-21.28.29.png

 


Prisbelönt radiodokumentär ”Den fastspända flickan” blir teaterföreställning

$
0
0

Teaterföreställningen syftar till att synliggöra ungas psykiska ohälsa, sexuellt våld och vuxenvärldens oförmåga att se och bemöta ungas utsatthet. Efter föreställningarna på Kulturhuset Stadsteatern följer panelsamtal med inbjudna gäster.

Den fastspända flickan är en teaterföreställning som bygger på Noras liv, en berättelse om ett barn som hamnar på samhällets skuggsida. Hon växer upp med våld, övergrepp och vanvård från dem som borde skydda henne. Noras historia väcker ilska och frustration, men ger också hopp. Det är en berättelse om en oerhört stark person och hennes kamp att mot alla odds bryta en destruktiv spiral och ta makten över sitt eget liv.

– Dokumentären väckte enormt mycket reaktioner när den sändes. Nora blev en röst för andra med självskadebeteende, psykiska problem och för personer som utsatts för övergrepp. Jag hoppas att teatern leder till att Noras berättelse når en större publik och att fler unga som är utsatta kan få en styrka i att se den, säger radiodokumentärmakaren Daniel Velasco.

För bearbetning och adaption står Teater Fryshuset tillsammans med Ulrika Josephsson, tidigare chef och konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg. På scen står Rakel Wärmländer, skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern, tidigare aktuell i bland annat det feministiska dramat Top Girls, Det kan du drömma om Hilda och Höstsonaten.

Föreställningen görs med stöd av Statens Kulturråd och i samarbete med Sveriges Radio, FATTA-rörelsen och Fryshusets verksamheter Nätvandrarna och United Sisters.

Speldatum på Kulturhuset Stadsteatern:

Premiär: 10 april 2015.
Scen: Kilen, Fri Scen
Speldagar: 10, 11, 15, 16, 17, 18, 21, 26, 28 april. 2, 6, 7, 12, 13, 16 maj

Presskontakt:

Ulf Stenberg, konstnärlig ledare/regissör Teater Fryshuset
Tel: 0739-50 22 47
E-post: ulf.stenberg@fryshuset.se


Adaption:
Teater Fryshuset och Ulrika Josehpsson efter Daniel Velascos radiodokumentär ”Den fastspända flickan”. Även texter från Noras dagboksanteckningar har använts.

Medverkande: Rakel Wärmländer
Regi: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten
Koreografi: Emil Rosén Adsten
Upphovsman till radiodokumentären: Daniel Velasco, Sveriges Radio P1
Fotnot – Nora heter egentligen något annat.

Bruno Silva träffar Coach Gee

$
0
0

Hur var övergången från att vara spelare till tränare?

Övergången var en oväntad överraskning för mig. Jag hade inte övervägt att bli tränare tidigare, det var först förra året, då jag var på Fryshuset. När jag fick se all den potential som finns i huset kände jag att vill hjälpa ungdomarna nå sin fulla kapacitet.

Varför valde du Fryshuset Basket?

Helt ärligt tror jag att Fryshuset valde mig. Jag älskar vad Fryshuset Basket representerar för människor med olika bakgrunder och erfarenheter i livet. Det är större än basketen, men jag vill bara att dessa unga killar och tjejer ska använda sina förmågor, vad det än är, för att förbereda dem för alla upp- och nergångar som är livet. Framförallt bevara den och inte låta någon eller något hindra dem från vad de kan åstadkomma i sitt liv. Jag vill att de ska leva ut sin fulla potential och få ut det de vill av livet.

Kan du göra en jämförelse mellan dina personliga och basketens värderingar i förhållande till Fryshuset värderingar?

För mig personligen, hjälpte basketen forma den person jag är idag. Konkurrensen, uppgångar i vinst och nergångar i förlust. Alla dessa erfarenheter formar dig som person. Kommunikationen och samspelet mellan spelarna i laget hjälpte mig överkomma min blyghet som ungdom.

Det är svårt för människor att tro att jag var blyg när jag växte upp, men basketen gav mig min personlighet, min tuffhet och mina egenskaper som ledare. För mig så är det allt som Fryshuset handlar om. Att förbereda Våra ungdomar för den stora världen utanför!! Plus att man träffar så mycket intressanta människor i processen. Tänk bara, jag har vänner över hela världen tack vare basketen.

Vad har du för filosofi som tränare?

Min tränar filosofi är verkligen lätt, tycker jag. Kommunikation, respekt och skydda killen/tjejen bredvid dig. Om du satsar på det, gör det till 100 %. Nummer 1 är definitivt kommunikation! Egentligen bara grunderna i att vara framgångsrik.

2020473_orig

“Gee är en grym coach på att bygga upp fysik och individuella färdigheter och han är bra på att skapa en vinnarmentalitet i ett lag.” – Kassim Nagwere

Vad är dina förväntningar av laget i SuperEttan?

Mina förväntningar inför SuperEttan är de samma som när vi började den här säsongen. Vi vill fortsätta spela ett snabbt, kul och osjälvisk typ av spel som vi spelar varje säsong. I år är det några nya lag som är med och det ska blir roligt!

Som mentor för ett väldigt ungt lag, vad vill du försöka lära dina spelare?

Som mentor for unga vill jag uppmuntra dem att stärka sig själva och tänka stort! Jag vill att de ska förstå att man måste lämna sin trygghetszon för att få det man vill utav livet. Majoriteten av människor strävar inte efter sina mål eller sin passion just pga detta. Jag vill att det ska förändras. Jag vill att de ska se att ” sky is the limit”, vilket betyder att det finns gränslösa möjligheter. Kolla bara på mig!! Baserat på min uppväxt och min kända familj, hade jag aldrig trott att jag skulle bo i Sverige. Spelet har fört mig hit! Ironin i det.

“Gee har verkligen hjälpt mig en hel del med skott teknik, dribbling och framförallt spelförståelse. Han är en coach som jag känner har bra saker att säga, han har gett mig chansen och förtroendet en ung människa behöver. Gee känns som en äldre bror eller som en pappa som försöker vägleda mig på rätt väg, både på planen och utanför.” – Kevin Nsubuga

Med Gee´s upplyftande personlighet och humor har han lyckats vinna både respekt och beundran hos spelarna och fansen. Fryshuset Baskets framtid ser ljus ut, tack vare coach Gee´s ledarskap och engagemang.

Skribent
Bruno Silva

Teater Fryshusets “Välkommen Hem” i P4 Kalmar

$
0
0

Välkommen hem ger en unik insyn i svenska fängelser, om livet bakom murarna.  Under flera års tid har Teater Fryshuset besökt anstalter runt om i Sverige och träffat människor som tillbringat stora delar av sina liv bakom låsta dörrar. Texten i föreställningen är hämtad från inspelade intervjuer och autentiska berättelser. Det är en naken skildring, där tre karaktärer på scen ger röst åt en mängd starka och berörande berättelser.

- Vad är det vi säger att vi gör och vad är det som vi faktiskt gör? Vad för typ av vård är det vi menar när vi talar om kriminalvård? De flesta har åsikter om fängelset men få har ordentlig kunskap. Tanken med föreställningen är att visa fragment ur verkligheten, många kommer att bli chockade. Säger Emil Rosén och Ulf Stenberg, regissörerna till föreställningen.

Teater Fryshuset är en turnerande rikstäckande teater som spelar pjäser med tema kring aktuella sociala frågor, utsatta grupper och destruktiva utanförskap. Teater Fryshusets föreställningar kan beskrivas som vittnesmålsteater och berättelserna är alltid ett resultat av dokumentära processer eller baserade på sanna historier. Med pjäsen Välkommen Hem vill Teater Fryshuset engagera till en diskussion kring straff, vård, och frågor om de sociala konsekvenserna av ökade klassklyftor. Till föreställningen följer ett pedagogiskt lärarhandledningsmaterial som kan användas innan och efter teaterbesöket. Efter föreställningen håller skådespelarna ett samtal med publiken.

“Ute i bänkraderna sitter Skansenskolans åttor och nior och lyssnar och funderar. Är hårdare straff verkligen en lösning? Vilken hjälp väntar den som hamnar snett i livet? Ska de få någon hjälp? Eleverna har diskuterat de här frågorna med sina lärare innan föreställningen utifrån ett diskussionsmaterial som följer med pjäsen och efteråt ska de prata mer.

För den som är ung och begår sitt första brott, tänker Noa Bramstedt, som går i åttan på Skansenskolan så här:

– Man kanske ska få hjälp lite tidigare, att man får hjälp om man har gjort en liten grej. Att man får prata med någon, att man får hjälp med hur man ska göra om man hamnar i en sådan situation, hur det kan vara att gå därifrån.”

Pjäsen är skriven av Mattias Brunn. På scen står J­onatan Rodriguez, Ulf Stenberg och Jarmo Mäkinen. Mäkinen som är känd från film och tv gör med Välkommen Hem debut på svensk teaterscen. Musiken till föreställningen är gjord av Mack Beats.

 

Läs mer om Teater Fryshuset här

Lyssna på P4 Kalmars inslag här

Tillsammans för Sverige uppmärksammar World Hijab Day 1 februari

$
0
0

För många människor är hijab en symbol för förtryck och segregation. Kvinnor som väljer att bära slöja känner en allt större utsatthet. Islamofobi och hatbrotten ökar både i Sverige och utomlands och ofta drabbar detta just kvinnor. Ungdomar från verksamheten Tillsammans för Sverige väljer att uppmärksamma dagen genom att dela ut rosor till de kvinnor de ser på stan som bär sjal.

Tillsammans för Sverige kommer utgå från Åhlens vid T-centralen i Stockholm kl. 15.00 på söndag. Vill du delta? Klicka in på deras facebookevenemang>>

 

Visa ditt stöd på Instagram genom att ta en “Selfie” när du bär slöja och använda hashtagen #WorldHijabDay och tagga @fryshuset

 

Läs mer om verksamheten Tillsammans för Sverige>>

 

Läs mer om World Hijab Day>>

Pjäsen Götgatan hyllas efter sin premiär

$
0
0

Tidningarna skrev om slaget mellan ”tonårsligister” och ordningsmakt, om krossade fönster och brinnande bilar. “Götgatan” för genast tankarna till vår tids Husbykravaller, och dagens stigmatiserade stadsdelar i miljonprogrammet. Götgatan är ett nyskrivet drama om konsten att stigmatisera en stadsdel. Uppsättningen är full av dans, sång och farlig musik från 1948 till 2014, körd genom ett jazzfilter. Medverkar gör danselever från estetiska programmet på Fryshuset Gymnasium. För regin står Jens Ohlin, pjäsen är skriven av Jens Ohlin och dramatikern Kristian Hallberg.

Brinnande bilar, slagsmål med polisen, kriminalitet, jazz. En livrädd journalist sätter för första gången sin fot i den ökända stadsdelen Södermalm. Under ett par dygn före kravallerna på Götgatan våren 1948 upplever han fyra ungdomars kamp för att ta makten över sina liv och etablissemangets svar. Samtidigt försöker han förstå sin egen roll i dramat. Medierapporteringen bevakar, men skapar också bilder av olika händelseförlopp och utser offer och förövare. Det talas om integration, och att göra Södermalm till en attraktiv del av Stockholm. En plats och tid full av musik och dans, men i skuggan av rasbiologi, ­segregation och förföljelse av ­romer.

Pjäsen lämnar publiken med frågan vad vi gör idag åt vår snarlika situation. Frågan ställs om varför ungdomarna ”förstör sin egen stadsdel”, med svaret att ”Inget som är sönderslaget tillhörde oss.”

 

Dansare från Estetiska programmet på Fryshuset gymnasium som medverkar i pjäsen Götgatan är: Savanna Hanneryd, Daliborka Kovacevic, Maja Lindahl, Elvira Pilblad, Omar Velasquez Rojas, Laurenz Sontheimer, Nathalie Strömberg och Mira Ockhorn Westberg.

 

Urpremiär: 24 januari 2015, Målarsalen
Speltid: ca 1 timme och 15 minuter, ingen paus

“Underhållande politisk satir” SvD
“Unga Dramaten förnekar sig inte – oavvisliga sanningar i het förpackning.” DN
“Premiärföreställningen fick stående ovationer – och det är den värd” Kulturbloggen

 

Läs mer om pjäsen Götgatan och beställ biljetter här

Läs mer om Fryshusets gymnasieprogram Dans på Estetiska programmet här

Foto: Roger Stenberg

Ungdomar positiva till ett Fryshus i Borlänge

$
0
0

SVT Gävledala rapporterar om hur ungdomar och kommunpolitiker i Borlänge efterfrågar och tror på ett samarbete med Fryshuset, inhyst i Cozmoz Arenas lokaler.

”– Framför allt struktur, metoder och erfarenhet och ett välkänt varumärke som klingar väldigt gott när det gäller ungdomsfrågor. I Borlänge har vi varit lite sämre på att marknadsföra det utåt, säger Hjalle Östman som jobbar med ungdomsfrågor på Borlänge kommun.

Och förslagen på vad man skulle kunna göra i den nya uppdaterade ungdomsverksamheten är många. Arrangemanget för att skapa ett bra centrum för ungdomar i Borlänge engagerade också många personer, inte minst ungdomarna själva.

Ett par hundra unga deltagare var på plats i Cozmoz för att vara med på planeringsmötet. Två av dem var Karrar Al-Mousawi och Hussein Daud som båda studerar på gymnasiet.”

En förstudie och kartläggning har genomförts där 350 ungdomar och vuxna kom för att se om Fryshuset kan etableras i kommunen. Ungdomarna som deltog går i nian eller gymnasiets första årskurs. Arbetet pågick i workshops för att lyfta hur livet ser ut för unga i Borlänge. Arbetet mynnade ut i en handlingsplan kring fritid och skola, vilka problem och utmaningar finns samt personer och organisationer som fungerar som inspiration i Borlänge.

 

Se hela inslaget här

Tillsammans för Sverige träffade Alice Bah Kuhnke

$
0
0

“Det var en märkbart rörd minister som tog av sig sina glasögon och torkade bort tårarna. Alice Bah Kuhnke hade precis fått lyssna till, och sedan ta emot budkaveln, som den här helgen lästs upp i kyrkor, tempel, synagogor och moskéer, med budskap om tolerans religioner emellan.

– Jag blir så rörd, var kulturministerns första kommentar.

När hon hämtat sig började hon sedan prata om religionernas styrka, och hur hon vill ta det här initiativet vidare. Budkaveln är exempelvis lätt att ta med sig vid ett utomlandsbesök, och finns redan översatt till flera språk.

– Det här är klarspråk, det här är vad det handlar om.

Kulturministern uppvaktades av ett trettiotal företrädare för åtta religioner, som gemensamt hållit i kampanjen Vägra hata. Mångfalden gick inte att ta miste på, kors, slöjor, turbaner, prästkragar, män och kvinnor, unga och gamla, alla kom de med samma budskap om dialog över religionsgränser.”

Tillsammans för Sverige är ett projekt på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Projektet utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

Läs hela artikeln här

Läs mer om Tillsammans för Sverige här


Frankrikes EU-minister på besök i Fryshuset

$
0
0

- Det var ett positivt samtal där vi särskilt talade om nödvändigheten i att skapa mötesplatser som Fryshuset. Vi kommer att följa upp samtalet med att se vidare på samarbeten mellan Fryshuset och olika verksamheter i Frankrike, säger Johan Oljeqvist.

Frankrikes EU-minister Harlem Désir har varit både de franska socialisternas partisekreterare och långvarig EU-parlamentariker. Han ligger också bakom organisationen SOS Racisme, som skapade den internationella kampanjen ”Rör inte min kompis” mot våld, rasism och främlingsfientlighet.

 

Efteråt twittrade Harlem Désir om sitt besök på Fryshuset:

(Ungefärlig översättning – “Besökt Fryshuset i Stockholm: den största aktören inom integration och förebyggande arbete mot radikalisering bland unga i Sverige.”)

 

Franska ambassaden uppmärksammade också besöket:

Fryshusets tjejskate utökar!

$
0
0

Streethallen har blivit för liten för alla tjejskatare här i Stockholm så från och med den 16:onde februari flyttar Isbitarna även in i ramphallen.

Vi är jätteglada att utvecklingen går åt rätt håll och att tjejerna blir fler och fler!

#nätrespekt lanseras idag under Safer Internet Day

$
0
0

För tolfte året i rad firas idag Safer Internet Day – SID. Safer Internet Day firas i hela Europa samt många andra länder runt om i världen, och som vanligt uppmärksammas en säkrare användning av internet bland barn och unga. Temat är “Let’s create a better Internet together”.

Surfa Lugnt driver sedan i november skolkampanjen #nätrespekt för att inspirera grundskolor och gymnasier över hela landet att under Safer Internet Day 2015 ha en schemalagd timmes undervisning för elever, lärare och rektorer om positivt nätbeteende. Som en del av skolkampanjen har Surfa Lugnts experter tagit fram ett nytt skolmaterial: ett föreläsningsmaterial för vuxna och ett förslag till lektion och samtalsguide för vuxna och unga.

Under Safer Internet Day 2015 kommer också Surfa Lugnt i riksdagen att kora årets Surfa Lugnt-pristagare. Surfa Lugnt-priset på 25 000 kronor delas för fjärde gången ut till ett projekt eller en organisation som inspirerar till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna på nätet.

Nätverksorganisationen Surfa Lugnt har funnits sedan 2005 och arbetar för att höja vuxnas kunskaper kring ungas vardag på internet och inspirera vuxna att engagera sig i ungas nätvardag. Surfa Lugnt samlar myndigheter, företag och ideella organisationer och erbjuder experter inom internetsäkerhet kring barn- och ungdomsfrågor och erbjuder en gemensam plattform för kommunikations- och utbildningsinsatser mot föräldrar, lärare, pedagoger och andra viktiga vuxna.

 

Webbsändningen kan ses här

Ta del av Surfa Lugnts informationsmaterial här

Besök Nätvandrarnas hemsida här

Fryshuset Göteborg håller Gala för kärlek och solidaritet

$
0
0

Idag är det många som sitter hemma, ser på nyheterna och läser i tidningarna om allt hemskt som händer runt omkring i världen, allt ifrån barn som dör av kyla nu när vintern kommit och deras hem raserats av konflikter till barn och unga som blivit bortförda och kidnappade ifrån sina familjer till barn som tvingas fly själva.

Många av oss känner sig säkert handfallna och vill men vet inte på vilket sätt man kan hjälpa. Därför vill Fryshuset Göteborg i samarbete med Frilagret bjuda in till en kväll i kärlekens och solidaritetens tecken den 14:e februari på Frilagret. Det kommer bjudas in alla möjliga hjälporganisationer där möjlighet finns att skänka allt ifrån pengar och kläder till tid och kunskap. Detta för att sprida hopp men också information om hur mycket det faktiskt finns att göra för att hjälpa!

 

Kl. 18 – 21 på Frilagret, Järntorget, Göteborg den 14/2

 

Läs mer om eventet här

Ta del av Svante Isakssons artikel om Fryshusets Folkhögskola

$
0
0

Sju gånger ansökte Olle Rockström om att Fryshuset skulle få bli folkhögskola. Sju gånger fick han avslag. Nu blir han rektor för Fryshusets folkhögskola och drömmer om framtiden. Ta del av den intressanta och givande artikeln som pdf här!

Fryshuset Folkhögskolan

 

 

Viewing all 646 articles
Browse latest View live